Nuray ÇAVUŞ
Spread the love

Doğanın dengesinin bozulmasıyla birlikte insanlarda pek çok yeni hastalıklar; önceden olan hastalıklarda da artışlar görülmeye başladı. Bunların başında da KANSER gelmektedir.
Ben de bir sağlıkçı olarak farkındalık ayında bu konuya dikkat çekmek istedim. Kanser hastalığındaki bu artışın çeşitli nedenleri vardır. Yukarıda söylediğim gibi doğanın dengesinin bozulmasıyla birlikte beslenme alışkanlıklarımız da değişti. Doğal besinlerin yerini hormonlu ve fast food tarzı gıdalar aldı. Bunun yanında iş hayatındaki hareketsiz yaşam da bu artışı tetikliyor. Sigara ve alkol tüketimindeki artış ve kullanmanın çok küçük yaşlara kadar düşmesi, zararlı güneş ışınları ve stres de tetikleyici sebeplerdir.

Gerçekten de son yıllarda kanser vakalarında hızla artış görülüyor. Özellikle de meme kanserinde. Meme kanseri kadınlarda dünyada görülme sıklığında birinci sırada yer alıyor. Bu nedenle Ekim ayında tüm dünyada meme kanserinde farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Tüm dünyada yürütülen bilinçlendirme etkinliklerinde pembe kurdela teması kullanılmaktadır. Bu etkinliklerde meme kanserinin belirtileri, erken teşhis ve tedavi yöntemleri konusunda insanların bilinçlendirilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Çünkü dünyada her yıl ortalama 2,3 milyon kadın meme kanserine yakalanmakta, erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilmektedir. Erken tanı sayesinde tedavi şansı artmakta ve kadının yaşam kalitesi yükselmektedir. Aksi takdirde hastalık metastaz yaparak ölümle sonuçlanmaktadır.

Peki nedir meme kanseri? Memedeki hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasıdır. Genellikle 40 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Ancak son yıllarda yukarıda söz ettiğim sebeplerden dolayı çok daha erken yaşlara kadar düşmüş, hatta erkeklerde görülme oranı da artış göstermiştir. Önceleri erkeklerde görülme oranı %1 iken son yıllarda bu oran çok artmıştır.

Meme kanserindeki bu hızlı artışı önlemenin en kolay yolu erken teşhistir demiştik. Bunun için sağlık kuruluşlarında rutin kontrollere gidilmelidir. Doktorun önerdiği sürelerde mamografi çektirmeli ve ultrasona girilmelidir. Ancak bu yeterli değildir. 20 yaşından itibaren her ay banyoda kendi kendimize meme muayenesi yapmalı; memelerde veya koltuk altında ele geçen sert kitle, şekil değişikliği, memeden gelen akıntı (kanlı yada şeffaf) gibi durumlarda ivedilikle bir sağlık kuruluşuna başvurmalıyız.

Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle…. Nuray ÇAVUŞ

Yönetici Hakkında

https://kayazakir.blogspot.com/2020/06/zakir-kaya-kimdir.html

Benzer Gönderiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir